Wie zijn wij?

Bij doeTAAL werken wij, Frea en Heleen, als docenten samen. We hebben veel overleg over de aanpak van onze cursisten om hen te helpen bij het Nederlands leren. We geven elkaar feedback en wisselen onze ervaringen met de gebruikte methodes uit. We maken gebruik van de nieuwste inzichten in taalverwerving van een tweede of derde taal. We delen ons zelfgemaakte oefenmateriaal. Zo maken we gebruik van de mogelijkheden die samenwerking tussen docenten biedt. Dit werkt positief op het leren van de Nederlandse taal door onze cursisten. Hieronder is meer te lezen over onze persoonlijke motivatie en ervaring. Wil je meer weten over hoe wij werken? Lees het op onze pagina over hoe wij werken.

Frea van Wolfswinkel

Frea - Docent NT2 bij doeTAAL
Ik ben begonnen als docent biologie. Een prachtig vak, waar ik met veel plezier les in gaf. Alleen waren de leerlingen niet altijd zo geïnteresseerd en gemotiveerd als je als bevlogen docent graag zou willen.

Dat was heel anders toen ik als vrijwilliger Nederlandse taal ging geven aan vluchtelingen in het AZC in Utrecht. Een hele fijne doelgroep om voor te werken. Daarom besloot ik in 2000 de opleiding docent Nederlands als Tweede taal te gaan doen. En vanaf dat jaar heb ik met nog veel meer plezier onze mooie taal geleerd aan honderden cursisten. Ze kwamen uit alle landen en culturen. Aan cursisten die moesten inburgeren op A2 niveau, of Staatdexamen Programma I of II moesten doen. Daarnaast aan vele expats, die voor hun werk of voor betere sociale contacten de taal wilden leren van het land waar ze woonden. Inmiddels heb ik een grote ervaring met alle niveaus en doelgroepen opgebouwd.

Met al deze kennis en ervaring vond ik het in 2009 tijd worden om met een eigen taalschool te starten, met als doelstelling elke cursist precies het onderwijs te geven dat hij of zij nodig heeft. Niet gehinderd door allerlei randvoorwaarden, waarmee ik als docent op andere taalinstituten te maken kreeg. Zo ontstond doeTAAL. Vanwege het succes van deze formule was er bij doeTAAL plaats voor nog een docent, Heleen Arnold. Samen hebben we in augustus 2015 de V.O.F. doeTAAL opgericht. Nu kunnen we nog meer cursisten les geven op een manier die het beste bij hen past.

Bekijk hier het curriculum vitae van Frea van Wolfswinkel.

Heleen Arnold

Heleen - Docent NT2 bij doeTAAL
Sinds 2014 werk ik met veel plezier bij doeTAAL. Na jaren in het reguliere onderwijs volgde ik de opleiding tot docent Nederlands als Tweede Taal aan de Hogeschool Utrecht. Het werken bij een kleine taalschool bevalt me heel goed, omdat ik bij doeTAAL mijn eigen keuzes kan maken en maatwerk kan leveren. Ik zie veel mogelijkheden voor cursisten in onze kleine lesgroepen. Ik kan tijd voor hen maken en hun individuele mogelijkheden inschatten en gebruiken.

Voor mij staat voorop, dat elke cursist het lesprogramma kan volgen dat bij zijn/haar persoonlijke leerdoelen past. Ik geef daarbij via mail en Skype persoonlijke begeleiding en tips aan cursisten. Ik houd ervan mijn cursisten uit te dagen en te stimuleren om veel Nederlands te spreken, eerst in de les en dan snel in de praktijk. Ik vind het geweldig om te ervaren, hoe mijn cursisten steeds beter Nederlands kunnen spreken en schrijven!

Cursisten leren niet alleen spreken en schrijven van de docent maar ook van elkaar: daarom geven cursisten elkaar feedback: spreken met elkaar gebeurt meestal in de les; schrijven doen we soms samen in de les, soms door schrijfopdrachten naar elkaar te mailen en van commentaar te voorzien. Hierna sturen de cursisten hun eindproduct naar mij en krijgen feedback als het nodig is. Zelfwerkzaamheid en eigen inbreng van de cursist vind ik belangrijk!

Bekijk hier het curriculum vitae van Heleen Arnold.

Overtuigd?

Neem direct contact op met doeTAAL via onze contactpagina!